.

Maatomschrijving

Diktematen: 12-14-16-18-20-25-30-35-40. mogelijk als laanboom, dakvorm of leiboom.
De Platanus acerifolia is een snelgroeiende boom met een lange rechte stam. Kenmerkend is de afschilferende bast met een lichtgroene tot geelgroene ondergrond en grijsgroene, donkergroene tot bruine loslatende delen. Het grote handlobbige blad heeft 3 – 5 spits getande lobben en is aan de onderzijde licht behaard. In de herfst kleurt het bruingeel. Afgevallen blad verteert slecht en blijft zodoende lang rond de boom liggen. De Plataan kan een aantal stekelige vruchten dragen. Deze blijven tot ver in de winter in de boom hangen. De Plataan kan goed in verharding geplant worden, maar oppervlakkige wortels kunnen die verharding wel eens opdrukken. De boom kan gewoon als boom groeiend erg groot worden.
Hij Is geschikt als laan- of straatboom, geeft tevens veel schaduw door zijn grote ronde kruin.
De boom wordt echter ook veel als parasolboomdakplataan (zowel vers geleid als voorgeleid met overjarig dak) gebruikt, en steeds vaker ook als leivormleiplataan.
Er moet echter goed gesnoeid worden, zelfs het oude hout kan mee gesnoeid worden wanneer dit nodig is.
Wanneer er nog takken geleid moeten worden voor dak of rek, dan werkt het het beste in de vroege herfst. De takken zijn dan nog goed te buigen. Na de winter zijn ze verhout en te stug om te leiden. Wat men aan takken niet gebruikt kan worden weggesnoeid.
Bij jonge bomen is het belangrijk 1 of 2 boompalen te plaatsen, vooral door een grote kruin in verhouding tot een dunne stam. Jonge takken zijn breukgevoelig en bij zeewind is de boom minder geschikt.
De Plataanboom kan dus voor veel doeleinden worden gebruikt, is dus voor de grote en kleine tuin in bepaalde vorm geschikt.

NB. Snoei Platanen bij donker en nattig weer (niet bij mooi zonnig weer), er kan dan een voor de neus irritant stofje vrijkomen, wat niesbuien veroorzaakt.

De hoogte wordt 20-30 mtr. zonder snoei.
De windbestendigheid is goed.
De winterhardheid is goed.

Foto's

Hovenier? Vraag hier de inlogcode aan voor de assortimentlijst.